Referenssit

Antti Nikulainen: Hakkurin valintaan vaikutti kokemukseni hyvästä hinta-laatusuhteesta.

ref_nikulainenKun vuonna 2012 hankin kuormainsyöttöisen CH260 HF-EL-hakkurin, valintaan vaikutti erityisesti kokemukseni Farmi Forestin hakkurien tuottamasta tasalaatuisesta hakkeesta ja yleensäkin valmistajan tuotteiden hyvä hinta-laatusuhde. Toki yhtenä merkittävänä perusteena oli luottamus suomalaiseen valmistajaan, jolla huolto- ja varaosapalvelu toimii moitteettomasti.

CH260 HF-EL on erittäin tehokas yleishakkuri, joka ei vaadi isoa traktoria hakkurin pyöritykseen. Minä käytän Valtra N121 traktoria (134 hp/750E), ja yhdistelmä on erittäin toimiva. Ensimmäisen Farmi Forestin hakkurin ostin vuonna 2004 ja sitä pyöritin Valtra M120 (118 hp) traktorilla.
Pienpuu omista metsistä päätyy lähes kokonaisuudessaan hakkeeksi, joten hakkuilta saadaan hyötykäyttöön lähes kaikki puuaines. Hakkeen kysyntä on kasvanut tasaisesti ja hinta on pysytellyt viime vuodet samalla tasolla.  Vuotuinen haketusmäärä on noin 2000 i-m3. Omat haketukset ovat 1500 i-m3, josta lämpiää niin omat kiinteistöt kuin paikallinen puutarha ja muutama muu lähikiinteistö. Lisäksi haketan vuosittain naapureille 500-700 i-m3.

Käyttökokemuksista voisin mainita muun muassa sen, että CH260 HF-EL-hakkurilla saan parhaan lopputuloksen karsitun rangan haketuksesta. Myös sahapinnoista hakkeen laatu on erittäin hyvä. Hakekoko sopii mainiosti maatilojen ja omakotitalojen lämmitysjärjestelmiin. Tämä hakkuri sopisi mainiosti vaikkapa naapurusten porukkakäyttöön.

Antti Nikulainen,  maa- ja metsätalousyrittäjä, Haukivuori, Suomi.
Hän toimii sivutoimisena haketusyrittäjänä ja tuottaa haketta noin 2000 i-m3 vuodessa. Nikulainen omistaa myös kenttäsirkkelin ja höyläämön.

 


 

FARMI 380 laikkahakkurilla puutavara kattilakuntoon

ref_380_v2

Laikkahakkurilla puutavara kattilakuntoon – FARMI 380 hakkurikokemuksia Siikalatvalta

Lue alkuperäinen juttu -> UrakointiUutiset 23.01.2011

Haketuspalvelu Sauli Leinonen Tmi on yksi niistä uusista haketus­urakoitsijoista, joka on aloittanut haketustyöt parin viime vuoden aikana. Käytössään Saulilla on Farmi Forestin CH380 HFC-laikkahakkuri ja Farmi 6185 kuormain, jota Sauli pitää tarpeisiinsa varsin onnistuneena pakettina.

Noin 40 tuhatta kuutiota

– Tällä hakkurilla ja kuljetusketjulla saimme vajaassa vuodessa aikaan 35 tuhatta kuutiota haketta ja 40 tuhatta kuutiota olisi nyt vuoden tavoite. Paljonhan se on kiinni siitä, miten pitkälle haketta pitää kuljettaa, Sauli pohtii.
– Tein metsämarkkinoiden kanssa viisivuotisen sopimuksen ja siihen saumaan päätin investoida kalustoon, Sauli kertoo.
Sauli on rakentanut ketjun niin, että hän laskuttaa asiakasta eli Metsämarkkinaa kuutioista. Kuormia kuljetetaan kahdella Palmsin 36-kuutioisella perävaunulla, joihin molempiin on tehty korokelaidat.
Perävaunuihin on tehty päätyyn luukku, josta hake puhalletaan sisään. Perävaunu otetaan aivan lähelle puhallustorvea, jotta kaikki saadaan talteen. Hakkurin torvi on omatuotantoa. Torvea on itse jatkettu, kun sillä pusketaan haketta perävaunuun. Kun perävaunu tulee alle, on noin 36 kuution hakekasa vaunussa vajaassa puolessa tunnissa, jolloin tavaraa tulee reilu kuutio minuutissa.
– Tämä on loistotavaraa haketettavaksi, kun haketta saadaan 60–80 kuutiota tunnissa, jos vain saa hakettaa, Sauli esittelee. Kasat ovat onneksi täällä useimmiten peitetty, joten puita on helpompi käsitellä talvellakin.
–  Parhaimmalla työmaalla tehtiin 600 irtokuutiota haketta 13,5 tunnissa. Normaalipäivässä tehdään 350–400 mottia, mutta jos olosuhteet ovat huonot, kasat pieniä ja hajallaan 200 kuutiota eli 7 kuormaakin on paljon, Sauli luettelee.

Haketusurakoinnista elantoa

– Kyllä tälläkin urakoinnilla on mahdollisuus jonkinlainen leipä ansaita ja kun organisaatio on pienempi  ovat myös murheet pienemmät kuin isommalla organisaatiolla, Sauli muotoilee, kun puhutaan yrittäjän elannosta. Pientä organisaatiota voidaan toki aina täydentää vaikka yhdellä aliurakoitsijan perävaunulla, kun kuljetusmatkat pitenevät.
– Laskut teen itse kahden viikon välein ja laskutan kuutiopohjalla. Pojat laskuttavat minua kuljetuksesta, Sauli jatkaa.
–  Toki aina kun jotain uutta haketettavaa tarjotaan, pitää aina hetki miettiä, että otetaanko haaste vastaan. Risuista ja erityisen järeästä, yli 38 cm paksusta tavarasta tämän kanssa pitänee kieltäytyä, mutta kaikki muut; harvennuspuut, kokopuut ja pintalaudat ovat tälle hakkurille sopivaa materiaalia, Sauli kiteyttää.

Vaihtelevia työmaita

–  Tarkoitus on kuitenkin, että töitä tehdään mielellään valoisaan aikaan ja yhdessä tuurissa. Yötuurit eivät ole saannoltaan parhaita mahdollisia ja silloin tuppaa tulemaan myös haavereita, jos työmaat eivät ole aivan selviä, Sauli perustelee. Sauli pohtii, että kaikki eivät välttämättä oikein pidä haketushommista. Tämä on yksi erikoistraktorityö. Työmaat vaihtuvat usein ja monesti joudutaan työmaalla hieman veivaamaan. Jos metsän puolella on ollut pätevä kaveri, sen yleensä huomaa hakettaessa, Sauli kiittelee.
Kone on ajettu tähän mennessä oikeastaan aina kotiin. Kotoa on koneen kanssa mukava lähteä, kun traktori on ollut johdon päässä ja tankki on täynnä. Kun pääsee työmaalle, ovat öljyt jo lämpöiset ja voi aloittaa työt. Jos kone seisoo yön pakkasessa, menee puoli tuntia joka tapauksessa, että saa koneen työkuntoon, Sauli perustelee.